Nita Ramcharan

nita_1.jpg Journalist en mediaspecialist met meer dan 20 jaar ervaring. Zij is haar journalistieke carrière in 1986 begonnen bij de Ware Tijd en is in recordtempo opgeklommen tot chef binnenland, adjunct-hoofdredacteur en in 1997 is ze benoemd tot hoofdredacteur. Zij is de eerste vrouwelijke hoofdredacteur geweest van een landelijke krant in het Nederlandssprekend taalgebied. Is medeoprichter en hoofdredacteur geweest van het weekblad Kompas en dagblad Times of Suriname.

In juni 2004 stapte Nita over naar de televisie. Zij werd eindredacteur van het 10 Minuten Jeugdjournaal en heeft meegeholpen om dit televisieprogramma op te zetten voor jongeren. Een succesverhaal dat als voorbeeld wordt gesteld in het Caribisch Gebied. In november 2004 zag ook het actualiteitenprogramma Suriname Vandaag het levenslicht. Dit programma, een coproductie van STVS en stichting Mediards, waar Nita voorzitter van is, groeide al gauw uit tot het populairste actualiteitenprogramma in Suriname, met een enorme kijkdichtheid. Van dit programma was Nita tot 31 maart 2008 redactielid en presentator en vanaf januari 2006 ook eindredacteur. Nita is correspondent van het radioprogramma Zorg en Hoop, een wekelijks programma bestemd voor Surinamers in Nederland. Nita is medeoprichter en eerste voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (1981). Zij is sinds 2005 bestuurslid van de Associatie van Caribische Mediawerkers en bekleedt nu de functie van Second Vice President. Zij is sinds 2005 docent Journalistiek en Ethiek bij de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs.

Nita is medeauteur van De Surinaamse persgeschiedenis, een publicatie die binnenkort op de markt verschijnt. Na ruim 20 jaar bij verschillende media werkzaam te zijn geweest, is het nu tijd geworden voor een eigen mediabedrijf. Samen met Humphrey Schurman richtte Nita Network Star Suriname NV op. Het bedrijf is een sterke combinatie van media en recht, waarbij journalistieke kwaliteit en ethiek een centrale plaats innemen.